Home
Over ons
Over de therapie
Ervaringen in het water
DOLFIJNTJE
I.E. ZWEMBAD WILLEBROEK
Geboortetrauma's


'...Als ik aanvankelijk wat aarzelend naar je keek,

neem het dan niet persoonlijk...

Ondertussen ken ik je wat beter en steek ik graag mijn armpjes naar je uit

Eerst zeg je dat ik er goed uit zie

en dat ik het goed doe

Je wiegt me in het warme water,

je speelt met me,

lacht naar me en je zorgt ervoor dat mama wat blijer kijkt...'

Marco

 


Kinderen met geboortetrauma's
                                             - Ludo  
 

Mensen met een handicap kunnen privé gebruik maken van het zwembad, maar er komen ook groepen uit het bijzonder onderwijs en verzorgingsinstellingen vanuit gans Vlaanderen.  Soms komt men ook wel van over de grens.
Hetgeen destijds begonnen is met kinderen, is ondertussen uitgebreid naar volwassenen.  Ook de aard van de handicap is groter geworden; zo komen er ook autisten, mongooltjes, c.v.a. patienten, mensen met ms, n.a.h. patienten, mensen met parkingson, fibromyalgiepatienten en mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom.
Wij proberen in het Dolfijntje zoveel mogelijk aan te bieden aan therapie en een van deze therapies is cranio sacraal.
Cranio komt van cranium of de schedel en sacraal slaat op het sacrum of heiligbeen.  Onze hersenen en de belangrijkste zenuwbanen die in onze ruggenwervel zitten worden omgeven door de dura mater of het buitenste hersenvlies.  Tussen onze hersenen en onze zenuwbanen en de dura mater bevindt zich hersenvocht.  In onze hersenen bevinden zich vier ventrikels die ervoor zorgen dat dit hersenvocht constant wordt aangemaakt uit slagaderlijk bloed en dit op een ritme van 6 tot 12 keer per minuut.  Het spreekt vanzelf dat de kwaliteit van dit hersenvocht optimaal moet zijn vermits de belangrijkste organen van ons lichaam zich daarin bevinden. 
Een cranio sacraal therapeut probeert dit ritme aan te voelen en desnoods in evenwicht te brengen.  Ook wordt gezocht naar eventuele blokkades want bij het niet goed functioneren van dit systeem gaan mensen zich niet goed in hun vel voelen en worden uiteindelijk ziek.
Vanuit mijn ervaring in het Dolfijntje weet ik dat er bij kinderen en natuurlijk ook volwassenen een enorme asymmetrie van de schedel kan optreden.  Deze asymmetrie kan veroorzaakt worden doordat er bv. een hele zware hersenbeschadiging is en daardoor de hersenen niet meegroeien waardoor de schedel niet meegroeit zoals het hoort.  Een andere oorzaak is dat er buiten de hersenbeschadiging bij de geboorte nog andere dingen mislopen zijn. 
Bij mensen met een handicap wordt dit nogal gemakkelijk over het hoofd gezien en denkt men dat dit normaal is.  Hetgeen mij nu enorm stoort is dat ik bij kinderen die normaal begaafd zijn steeds meer asymmetrische schedels zie.  De oorzaak hiervan is veelal te zoeken doordat er bij de geboorte iets is gebeurd dat nadien zorgt voor een asymmetrie in schedel en of ruggenwervel.
In België is er een erkende organisatie die aan jonge ouders zegt om hun baby alleen op de rug te laten slapen en dit om wiegendood te vermijden.  Dit is absurd en zou moeten worden tegengesproken met alle mogelijke middelen omdat dit probleem op latere leeftijd voor enorme overlast kan zorgen en dan denk ik maar aan het stijgend aantal ADHD kinderen.
Volgens heel wat kinderartsen is er helemaal niks mis met deze kinderen, natuurlijk niet omdat de gevolgen zich pas jaren later ontplooien.
Als dit zo doorgaat gaan we binnen enkele jaren een nooit geziene chaos meemaken.  Dit probleem kan opgelost worden enkel en alleen als deze mistoestanden een halt wordt toegeroepen. Waarom de baby's niet afwisselend te slapen leggen zoals het altijd is geweest.
Buiten het constant plat op de rug leggen van de baby kunnen zich nog een aantal oorzaken voordoen. Deze kinderen noemt men de KISS kinderen, KISS is de afkorting van het Duitse Kopfgelenk-lnduzierte Symmetrie Storungen in België nog weinig of niet bekend. Mogelijke traumatische oorzaken zijn:
- Ontstaan tijdens de zwangerschap;
meerlingzwangerschap
prematuriteit
te lang durende zwangerschap
achterhoofdsligging
kruinligging
voorhoofdligging
gezichtsligging
stuitligging
dwarsligging

- Ontstaan tijdens de bevalling:
lange en zware geboorte
zeer snelle en krachtige bevalling
vacuümbevalling (zuiger)
keizersnede
navelomstrengeling
De gevolgen van deze mogelijke oorzaken uiten zich vooral in scheefstand van het hoofd omdat er ook meestal iets mis is met de bovenste halswervels. De kinderen hebben meestal een asymmetrie van het hoofd en gezicht.  Veelal gaan deze baby's zich overstrekken, ook zien we vaak huilbaby's die met niets te troosten zijn.  Er is ook een slechte hoofdbalans en de baby's doen lastig als ze bijvoorbeeld op een zijde liggen, ook voedingsproblemen kunnen zich voordoen.
Zo kan ik nog een tijdje doorgaan met uitingsvormen op te sommen maar het is misschien een hint naar ouders die een aantal dingen herkennen in het gedrag of houding van hun kind om hierover iets te lezen.
Spijtig genoeg bestaat er in België weinig literatuur over dit probleem.  Ik kan wel het boek van Eddy Lippens aanbevelen.  Hij is ondermeer osteopaat en  gespecialiseerd in de manuele therapie bij zuigelingen.
Verder kan ik alleen jonge ouders met een mogelijk probleemkind de raad geven om zo vlug mogelijk een osteopaat of cranio-sacraal therapeut te contacteren.  Er is wel degelijk iets aan te doen maar dan mag je niet te lang wachten; en leg voortaan de baby's afwisselend op hun zijde te slapen in plaats van altijd op de rug.
Ludo Deferme

 

 

 


Geboortetrauma's
HomeOver onsOver de therapieErvaringen in het water