Home
Over ons
Over de therapie
Ervaringen in het water
DOLFIJNTJE
I.E. ZWEMBAD WILLEBROEK
Haptonomie  
Haptonomie is een therapie waarbij aanraking tussen de therapeut en de patient een belangrijk aspect is. In de therapie staat de gevoelsbeleving van de client en hoe hij omgaat met zichzelf en anderen, centraal. Letterlijk betekent 'haptonomie' de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven. 


Vanuit deze haptonomische basis wordt een aangepaste training ontwikkeld die uit verschillende facetten bestaat:


Cranio-sacrale therapie

is ontstaan uit de osteopathie. Het is een techniek om de natuurlijke beweging van het hersenvocht te stimuleren. Door ritmische beweging van de schedelplaten stroomt dit hersenvocht van de vliezen van het cranium (de schedel) langs de wervelkolom naar het sacrum (het heiligbeen) en weer terug. De therapeut kan met zachte druk en aandacht blokkades in deze stroming opheffen.

 

 


Aqua-Wellness:
veel uitleg is hier niet nodig


Relaxatieoefeningen om gespannen spieren los te maken


Bewegingsoefeningen om bepaalde spieren en gewrichten zo te gebruiken dat de bewegingsmogelijkheden groter worden.

 


 
Soms is puur Lichamelijke actie niet voldoende omdat er ook emotionele problemen meespelen. In dat geval zal de cranio-sacraal-therapeut Somato Emotional Release toepassen. Deze geeft mensen de mogelijkheid om zich ervaringen (traumatische gebeurtenissen) te herinneren, die ze jarenlang onder de oppervlakte van hun bewustzijn hebben gehouden. Daarna kan gepoogd worden de negatieve gevolgen ervan te doen verdwijnen.


 


Heel belangrijk is ook het 'Still Point'. De stroming van cranio-sacraal vocht heeft een bepaald ritme. Dit ritme kan tijdelijk stilvallen zoals ook gebeurt wanneer je diep slaapt of zit te dagdromen. Op zo'n moment stopt het denken volledig, je komt terecht in een tijdloze ruimte zonder spanning of beperking. Dergelijk stiltepunt werkt zeer genezend en ontstaat altijd spontaan. De therapeut kan dit niet opwekken, hij kan er enkel de ideale omstandigheden voor scheppen.

 

     
   

Lees meer over de haptonomische meerwaarde en 'haptonomie ervaren' in volgend hoofdstuk...


Haptonomie
HomeOver onsOver de therapieErvaringen in het water