Home
Over ons
Over de therapie
Ervaringen in het water
DOLFIJNTJE
I.E. ZWEMBAD WILLEBROEK
Over I.E.


I.E. staat niet, zoals je in deze hoogtechnologische tijden zou verwachten, voor Internet Explorer, maar voor Infantiele Encefalopatie, een hersenfunctiestoornis die ontstaat voor, tijdens of kort na de geboorte. 


Bij zuigelingen - en zeker bij vroeggeborenen - zijn de hersengedeelten die de spierbewegingen sturen immers zeer teer en gevoelig voor letsels.

 

De voornaamste oorzaak van I.E. is zuurstofgebrek. Mogelijke gevolgen: stoornissen in de motoriek, het intellect, spraak, gezichts- en/of gehoorvermogen. 


Of om het met de woorden van een wetenschapper te zeggen "I.E. is een blijvende stoornis van houding en beweging (wat niet noodzakelijk "onveranderlijkheid" inhoudt), veroorzaakt door een niet-progressief defect of letsel van de jonge hersenen" (Dr. Mc Keith, neuroloog verbonden aan The American Academy for cerebral palsy).

 

De bewegingsstoornis is blijvend omdat de oorzaak in de hersenen ligt en een hersencel die is vernietigd, nooit terug aangroeit. 


Dit betekent niet dat deze stoornis onveranderlijk is omdat bij de evolutie van baby naar peuter en kleuter het letsel er geleidelijk heel anders gaat uitzien. Het teveel aan hersencellen dat bij deze nog jonge kinderen aanwezig is, kan de taak van de falende cellen overnemen. Met jonge hersenen bedoelt Mc Keith de hersenen van de zich ontwikkelende vrucht, zuigeling of klein kind. 


I.E. komt voor bij 1 a 2 op duizend zuigelingen, en 10 keer vaker bij vroeggeborenen. 

 

  


Over I.E.
HomeOver onsOver de therapieErvaringen in het water