Home
Over ons
Over de therapie
Ervaringen in het water
DOLFIJNTJE
I.E. ZWEMBAD WILLEBROEK
En Els...?


En hoe is het nog met Els ?

    
De I.E.-zwempartijen deden Els heel erg goed. Ze kon een tijdje naar een gewone school, stapte daarna op eigen verzoek over naar het buitengewoon onderwijs, om dan weer op eigen vraag - terug te keren naar het gewone beroepsonderwijs. Daar had men geen problemen met een motorisch beperkte leerlinge, maar de vervangster van de zieke GON-begeleidster zag haar toch liever niet meedoen met turn- en kooklessen wegens het verhoogde risico. Dat was geen probleem voer Els, ze bleef gezellig in de klas en hield zich daar bezig. Maar toen na de kerstvakantie de herstelde GON-begeleidster terugkeerde, liep het mis. Deze vond namelijk dat Els wel mee kon turnen en koken. Terug geen probleem voor Els, maar uiteraard bakte ze er niks van, ze werd er ook midden het schooljaar ingegooid. In de kookles moest ze aardappelen schillen en slaagde er met veel moeite in er twee te schillen. Ze kreeg er 7 op 10 voor, hetzelfde cijfer als een klasgenootje dat veel meer aardappelen veel dunner had geschild. Dat kon dit meisje niet verkroppen. Er kwam pestgedrag van, met als gevolg dat Els het op de duur niet meer zag zitten en de school verliet.


Toch bleef ze leergierig. Ze ging zich inschrijven voor een VDAB-cursus, en omdat ze daarvoor uitkeringsgerechtigd moest zijn, ging ze zich inschrijven bij de VDAB. Het was echter telkens een heel gedoe bij de stempelcontrole, ze werd langs alle kanten aangegaapt en het was er ook niet erg toegankelijk. Dus vroeg ze vrijstelling van stempelcontrole aan. Daarvoor had ze een doktersattest nodig en ze wendde zich tot een huisdokter in Heffen. Die lachte haar zo'n beetje uit. Noteerde prompt dat ze Linkshandig was enkel omdat ze met haar linkerhand even op haar hoofd had gekrabd. Toen ze zei dat ze graag las, vroeg hij welk boek ze laatst las en toen ze de titel niet onmiddellijk wist, vond hij dat voldoende om haar 'werkonbekwaam' te verklaren. Uiteraard ging Els in beroep, ze voelde zich helemaal niet werkonbekwaam, maar een gewoon meisje dat toevallig in een rolstoel zat en dolgraag een VDAB-cursus wilde volgen. Ze moest naar Antwerpen bij een gerechtsarts. Daar bleek ook de huisarts uit Heffe aanwezig. Ze werd er, zoals haar vader het formuleert, "gemeten als een koe". Een heel vernederend onderzoek, met als enig resultaat dat de gerechtsarts besloot "zijn collega gelijk te geven".


Els had het dus in het verleden zeker niet makkelijk. Momenteel gaat het goed met haar, zij woont nu samen met haar man Jimmy in een aangepaste woning in Zwijndrecht...


 


En Els...?
HomeOver onsOver de therapieErvaringen in het water